20150214_003
Anders_Ramsay-Från_barnaår_till_silfverhår
previous arrow
next arrow

Från barnaår till silfverhår är en autobiografi av Anders Ramsay som ägde Björkboda gård och bruk på 1800-talet i två sträckor. Den utkom ursprungligen i åtta delar men har senare utkommit också i fyra delar. Den har översatts i finska men de första upplagor var förkortade och först år 1966 utkom den som oförkortat översättning. De tre första delar på finska finns i gratis elektrisk format i projekt Lönnrot som är likadan överföringsprojekt som projekt Runeberg (nordisk litteratur) och projekt Gutenberg (alla världens litteratur).

Wikipedia har en ganska bra sida på Anders Gustaf Ramsay, http://fi.wikipedia.org/wiki/Anders_Gustaf_Ramsay på finska. Det finns en sida också på svenska men den är mycket kortare. Länk till projekt Lönnrot finns på båda sidor och annat information som jag här inte upprepar.

Så vitt jag vet har detta bok inte utkommit i nya upplagor efter 60-talet så om man vill köpa det måste man leta efter det i antikvarier eller på nätet. Själv hittade jag min serie från huuto.net efter att har läst de tre första delar från projekt Lönnrot. Annars hade jag köpt finska översättningar men jag hittade inte alla delar.

Från barnaår till silfverhår var skriven mellan år 1904 och 1907, Ramsay var född år 1832 och trotts att han skrev bra svenska är språket mycket ålderdomligt. Ett ord jag undrade på länge var ”golf”. Det var inte fråga om spel eller sport utan ett gammal sätt att skriva ordet ”golv”.

Jag vet inte om jag ska rekommendera detta boken eller bokserien, det är ju nästan 2 000 sidor och originaltexten är lite svårläst. Översättningen är mycket lättare att läsa. En del av berättelser är ganska roliga men för mig det intressantaste var skildringar av 1800-talets samhällelig infrastruktur. Ramsay berättar hur svårt det var att driva affärer när det kom post bara två gånger per veckan från Petersburg och när han reste från Frankrike till Italien måste man åka med hästvagn över Alperna och nedför med mule dragna släde för det fanns inte än järnväg eller tunnlar.

Före jag läste den här boken läste jag två kritik eller presentationer om det. Jukka Melarantas eller maalainens, som han kallar sig själv i bloggvärlden, skrivelse, vardenafil 20mg uk var den första kontakten jag hade med den här boken. Jukka Kemppinen däremot är mycket kritisk i “Lapset hopeahapset”, http://kemppinen.blogspot.fi/2007/03/lapset-hopeahapset.html och antyder att Ramsay var en dilettant och bög.

Ursprungligen utgiven 14.2.2015 03:17 på http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/187057-fran-barnaar-till-silfverhar-skildringar-av-anders-ramsay