20140710_004b

Den här möbel är lite liknande den som jag presenterade i min tidigare skrivning http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/145522-tyopoydan-ylahylly Den utnyttjar vertikal utrymme ovanpå arbetsbordet som är ovanlig dyrbar därför att det är mycket nära arbetspunkten. Den andra likhet är att den inte krymper arbetsbordets areal.

Egentligen behöver jag inte så mycket lagerutrymme på min andra arbetsbord men jag råkade ha en hylla som inte hade någon andra vettig plats och jag råkade ha en idé att montera ben under hyllan så att det skulle finnas tillräckligt med plats för en dator under hyllan. Fyra bordsben från Biltema kostade omkring en tia och det tog bara några minuter att skruva dom fast med borrmaskin.

Hyllan hade jag gjort några år sedan från laminerade spånskiva som säljs som långa hyllplan åtminstone i Byggmax. Med det slipper man att fästa kantlist utan på några sidoytor som man själv sågar. Bakskivan är limmad och spikad 4,5 mm tjock MDF-skiva som ligger tätt i fördjupningen som jag fräste till mitten av yttre spånskivornas tjocklek runt baksidan av hyllan. Denna konstruktion gör hyllan mycket stadig liksom också det att alla fogar är limmade med vanlig PVA-lim. Istället för spik eller skruvar använde jag träplugg i alla fogar mellan spånskivor. Skivor i mitten av hyllan i vertikal och horisontal riktningar är också sammanfogad med tappning och lim men de vertikala skivor har hål med jämna mellanrum i två rader för metalplugg för ytterligare lösa hyllplan. Hela konstruktionen är mycket robust men limning betyder att man kan inte ta det isär vid flyttning eller liknande. IKEA-still skruvfogningar blir däremot lösa med tid och bruk och möbeln kan bli skadat mer eller mindre om man inte fastnar skruvar då och då. Att materialen är spånskiva behöver inte betyda att möbeln är inte hållbar i längden.

Om du tänker göra en liknande på ben stående hylla, kolla hyllans material först. Till exempel IKEAs LACK hyllor är gjort av en material som är mestadels luft och lite kartong inuti med mycket tunna skivor på ytorna. Det finns mer material som förstärkning på sådana ställen där det finns skruv eller träplugg men från andra ställen kommer tillsätta skruvar lös ganska lätt. Bikakestruktur är genial, mycket lätt och ekonomisk men ändå hållfast. Man måste bara ta hänsyn till dess begränsningar. Om man tillsätter en bordskiva av fast material mellan benen och LACK-still hylla borde konstruktionen bli hållfast.

En helt annan diskussion är om man behöver ha så mycket lagerutrymme i still bokhyllor. Jag föredrar elektroniska böcker och till exempel på papper tryckta ordböcker börjar bli problemavfall. Vi lever i en övergångsperiod och det är inte vettigt att var och en digitaliserar sina kopior av viktiga eller av personliga skäll märkvärdiga böcker. Ordböcker kommer jag troligen kasta bort snart. Deras upphovsrätt är bara 15 år därför att de anses vara katalogverk utan konstnärlig värde och troligen alla mina ordböcker eller lika bra versioner är redan digitaliserade och det fanns ju wiktionary, Google translate osv.

Ursprungligen utgiven 25.2.2015 12:17,  http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/188061-arbetsbordets-sidohylla